top of page

Eveline Brandt

Mindfulness/compassietrainer en coach

Portret Eveline Brandt Mindfulness trainer, coach en schrijfster

In het kort

Ben ik coach, mindfulness-/compassietrainer en schrijver.

 

Ik werkte 20 jaar als journalist en wetenschapsjournalist, voor onder meer De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw. Sinds 2011 werk ik als coach en trainer vanuit mijn eigen Centrum voor Mindfulness Leiden.

Daarnaast ben ik schrijver en spreker. Ik schreef de boeken 'Terug naar de markt' en 'Terug naar het hart'.

Ik ben ook 'ervaringsdeskundige': twee burnouts plus wat andere worstelingen / levensvragen brachten mij op het pad van mindfulness en ACT. En op mooie antwoorden!

OVER MIJ

Mijn naam is Eveline Brandt (1968). Ik werk met hart en ziel als mindfulness- en compassietrainer in mijn eigen Centrum voor Mindfulness Leiden, en als coach. Daarnaast ben ik schrijver over mindfulness/meditatie.  

Vroeger heb ik fulltime in de journalistiek gewerkt, totdat ik inzag dat mijn te drukke bestaan ten koste ging van mijn gezondheid en mijn geluk. In 2010 ben ik de opleiding tot mindfulnesstrainer gaan doen; daarna volgden nog opleidingen tot (zelf)compassietrainer en ACT-coach.

Inmiddels heb ik al zo'n 800 cursisten en coachings-cliënten mogen begeleiden. Mindfulness, ACT en zelfcompassie hebben mijzelf vele handvatten gegeven om beter te zien en te voelen wat goed voor mij is – én daarnaar te handelen. Ik vind het heel boeiend om dit te mogen aanreiken aan andere mensen. Dat doe ik in mijn cursussen, in mijn individuele begeleiding (coaching) en door samen te werken met een aantal geweldige, deskundige partners. Tot mijn vreugde kan ik bovendien in journalistieke artikelen, boeken, podcasts en het blog op deze site ook volop schrijven en spreken over het mooie mindfulness, over (zelf)compassie en ACT. 

Eveline en haar werk beter leren kennen?
Luister hier naar een interview met haar!

Portret Eveline brandt 1968

CERTIFICERING

In 2010 ben ik opgeleid door het gerenommeerde Instituut voor Mindfulness; sinds mijn certificering in 2011 heb ik vele mindfulness- en verdiepingscursussen gegeven in Leiden en daarbuiten, en ook veel online. Ook volgde ik opleidingen tot compassietrainer en ACT-coach. Ik ben opgenomen in het Kwaliteitsregister voor Mindfulnesstrainers, en ook aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN in de hoogste categorie. Hierdoor komen mijn trainingen in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraar of werkgever!

 

Zie ook mijn profiel bij de beroepsvereniging VMBN.

Natuurlijk volg ik bijscholingen, retraites, supervisie en intervisie. Zo blijf ik mijn kennis van mindfulness en meditatie verdiepen, en kan ik de kwaliteit van mijn trainingen/coaching op een hoog niveau houden. Als journalist schrijf en spreek ik ook vaak over mindfulness, o.a. voor Psychologie Magazine, in mijn eigen boeken, blog en podcast. Mijn tweede boek verscheen in oktober 2021: 'Terug naar het hart'. Zie de pagina 'Media'.

Wat is mindfulness

Mindfulness- of aandachttraining heet in het Engels voluit ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR). Letterlijk vertaald betekent dit: stressreductie op basis van het trainen van aandacht. Dat is dan ook wat in een mindfulness-cursus gebeurt: het trainen van de geest, het oefenen van aandacht. De deelnemers oefenen om aandachtig aanwezig te zijn bij dit moment, bij het NU, in plaats van steeds meegesleept te worden door gedachten over het verleden of te piekeren over de toekomst. Er worden in de cursus meditatie-, yoga- en bewustzijnsoefeningen aangereikt waarmee de deelnemers hun aandacht kunnen trainen, en zij een vriendelijke, milde houding naar zichzelf en naar anderen kunnen ontwikkelen. Ook leren zij om hun eigen gedachten en gevoelens te beschouwen als mentale gebeurtenissen die niet blijvend zijn, die – als het ware – als wolken aan de lucht vanzelf weer voorbij drijven.

Kenmerken

  • Mindfulness is als methode buitengewoon praktisch en toepasbaar in het dagelijks leven.

  • Mensen met (werk)stress worden zich bewust hoe de stress hen beïnvloedt. Zij leren vaardiger met stress om te gaan, en tijdig te stoppen met ‘doen, doen, doen’.

  • Mensen met gezondheidsklachten leren beter omgaan met de ‘weersomstandigheden’ in hun leven; zich daar niet langer tegen te verzetten of al te veel over te piekeren.

  • Mensen met depressieve klachten of angsten leren meer ‘in het moment’ te zijn. Zij slagen er daardoor vaak in om hun klachten adequater te hanteren.

  • Voor veel cursisten geldt dit laatste als een openbaring: meer ‘in het moment’ zijn, in het ‘nu’ leven, in plaats van almaar te tobben over het verleden of te piekeren over de toekomst. Dankzij mindfulness ervaren de deelnemers dat het ‘nu’ het enige is dat echt telt.

bottom of page