Mindfulness

In het Centrum voor Mindfulness Leiden geef ik met veel enthousiasme achtweekse mindfulness of ‘MBSR’-cursussen aan mensen uit Leiden, Voorschoten, Alphen, Katwijk, Den Haag, Noordwijk en omgeving. Zij hebben last van slaapproblemen of (hoog)gevoeligheid, hebben pijn- of stressklachten, zijn opgebrand geraakt, piekeren veel of willen ‘gewoon’ meer rust in hun leven brengen.

Een nieuwe woensdagavondgroep start op 20 mei, en de vrijdagochtendcursus op 22 of 29 mei. (NB: Gaat sowieso van start, mogelijk online! Houd voor de def. data de website in de gaten.) Meer details:  Mindfulnesscursussen 2020. Stuur een email voor aanvullende info en/of aanmelden.

Sinds negen jaar mag ik dit geweldige werk doen, dat cursisten vaak veel goeds kan brengen. Hoor wat ervaringen van henzelf en klik HIER

EVALUATIES VAN DEELNEMERS

Na afloop van iedere mindfulness cursus vraag ik de deelnemers om te evalueren, en op te schrijven wat de training hen heeft gebracht. Hieronder een aantal van de cursisten aan het woord:

,,Dank je wel voor de hele fijne training, je prettige werkwijze en je fijne persoonlijkheid. Ik voel me verrijkt door de training, ik leef met aandacht veel meer in het hier en nu.” (Yvonne van Dam, 41)

,,De cursus heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan! Ik heb geleerd om meer bewust te zijn van de dingen die ik doe, dus minder op de automatische piloot te functioneren. Ook zorg ik dat ik nu rustmomenten op de dag plan waarop ik terugga naar mijn anker: de ademhaling.” (Marije Witteman, 48)

,,De rustige benadering, je uitleg, je vertrouwen, je liefdevolle werkwijze en vooral je humor hebben de cursus voor mij zeer prettig gemaakt. Ik heb geleerd om milder voor mezelf te zijn, meer pauzes te nemen en beter mijn grenzen aan te geven.” (A. Themen, vrouw, 40)

,,Bedankt, de acht weken vlogen voorbij. Ik heb geen moment getwijfeld, keek er elke week naar uit. Aanrader voor alle mensen in deze gekke wereld! Misschien zie je onze kinderen ook nog wel eens komen…” (Arie Berkhey, 48)

,,Veel van je wijze lessen breng ik in de praktijk en ik merk dat ik eigenlijk de hele dag door op verscheidene momenten mindful ben. Bijzonder om ineens de wind, de zon en emoties goed te kunnen voelen. Ik kan echt zeggen dat ik beter voor mezelf zorg. Ik ben je dan ook enorm dankbaar voor alles wat je me hebt meegegeven in de cursus.” (Juul, 29)

,,Met jouw wijsheid, geduld en niet te vergeten je humor, is er de afgelopen twee maanden een zaadje bij mij ontkiemd. Ik zal het met veel geduld, mildheid en vertrouwen koesteren. Dankjewel voor deze waardevolle cursus.” Tet Hiltermann (69)

,,Ik was een beetje bang voor zweverigheid maar dat was helemaal niet zo! Dat we af en toe ook konden lachen om wat we allemaal doen, was ook erg fijn. En ik vond het top dat jij zo betrokken en begaan met ons was, en ook tussendoor zo goed bereikbaar.” (vrouw, 27)

,,Dank voor de zeer deskundige en betrokken manier waarop je de cursus hebt gegeven. Ik heb steeds het gevoel gehad dat jij de materie tot in alle uithoeken beheerst en die vooral heel goed kunt overbrengen. Dat heeft mij erg gemotiveerd om aandachtiger te leven. Het helpt me om minder in mijn hoofd te leven en me minder druk te maken om wat nog ‘moet’.”  (man, 45)

,,Eveline straalt een en al rust en mildheid uit. Dit heeft een positieve invloed op mij gehad.” (man, 31)

,,Ik wil je bedanken en laten weten hoe belangrijk jouw training voor mij geweest is. Mijn aandachtsmomenten zijn nu helemaal door en voor mij (en niet omdat het ‘moet van de juf’). Dankjewel dat je dit doet en mensen helpt meer te leven.” (vrouw, 40)

,,Ik ben er nu veel bewuster van wanneer mijn gedachten met me op de loop gaan. Als dat nu gebeurt, ga ik met aandacht naar mijn ademhaling of mijn lichaam – mijn veilige thuisbasis.” (vrouw, 71)

,,Het feit dat jouw cursus zo snel vol zit zegt iets over de behoefte en over de manier waarop jij de cursus geeft! Je geeft de cursus met heel je HART!” (vrouw, 42)

,,Mijn hoofdpijn is voor 90 procent verdwenen, wat een opluchting! Ik doe ook nu, na de cursus, nog iedere dag trouw de oefeningen en kan er niet meer zonder.” (vrouw, 49)

,,Ik heb geleerd om meer tijd voor mezelf te (durven) nemen. Ik heb meer aandacht voor het hier en nu, word minder snel boos en ben vriendelijker voor mezelf. Ik kijk ook veel minder op mijn horloge!” (vrouw, 30)

,,Ik had niet gedacht dat het zo afwisselend zou zijn. Van mij krijgt de cursus het rapportcijfer 9.” (vrouw, 50 jaar)

,,Wanneer je depressief bent, maak je jezelf helemaal gek met je gedachten. Hier heb ik geleerd hoe ik uit die maalstroom van gedachten kan blijven. Dat werkt enorm goed bij mij; ik voel me voor het eerst sinds tijden weer beter.” (man, 32)

,,Ik vond jouw werkwijze heel fijn. Je straalt rust uit, bent betrokken en heel respectvol.” (vrouw, 60)

,,Ik heb geleerd om te stoppen met eindeloos piekeren, en dat helpt heel goed om betere nachtrust te krijgen.” (man, 35)

,,Jouw begeleiding was heel erg prettig: rustig, en met aandacht voor iedereen. Ook buiten de bijeenkomsten was je altijd bereikbaar – fantastisch, zo’n inzet.” (vrouw, 55)

,,Ik dacht dat ik goed voor mezelf zorgde maar ik kwam er tijdens de cursus achter dat het veel beter kon. Ik merk nu veel meer de stress op die ik op mijn werk ervaar, en ben bewuster bezig met NEE zeggen. De cursus was voor mij boven verwachting!” (vrouw, 29)

Een wat langer verslag van huisarts Angelique Glansdorp, die hier de mindfulness- en de vervolgcurus volgde, vind je hieronder:

“Mindfulness heeft mij veel gebracht en ik gun anderen ook die ervaring. Ik was al tevreden met mijn leven maar na de cursus sta ik bewuster in het leven en ben ik meer in balans. Voor mij is mindfulness een onderdeel van mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling (geweest). Mindfulness heeft mij veranderd; niet in iemand anders, maar ik ben juist meer mezelf geworden.

De aankondiging van mindfulness kwam toevallig op mijn pad. In de cursus werd ik goed begeleid door Eveline in diverse oefeningen en kreeg je ook huiswerk voor doordeweeks. Ik ben een denker en een doener; in de cursus heb ik geleerd over de “doe-modus” en de “zijns-modus”. Ik ben me daar nu bewuster van: wat vaker los te komen van denken; even niet alleen maar bezig zijn en doorgaan en het enige moment te ervaren dat er echt is – en dat is precies het nu. Er is een mooie uitspraak dat je eigenlijk het leven mist als je niet in het nu bent. Ik zie en beleef meer omdat ik op zo’ n moment meer met echte aandacht aanwezig ben.

Denken kan verschillende vormen hebben; losse gedachten die voorbij komen, maar ook het denken aan dingen die geweest zijn en dat kan leiden tot twijfelen en piekeren. Het denken kan ook meer op de toekomst gericht zijn; angsten, plannen en organiseren. Al dat (onbewuste) denken is hartstikke vermoeiend en vaak ook niet productief. Je kunt hele verhalen en scenario’s  in je hoofd maken die nooit gaan gebeuren. Dat kan een gevoel van spanning opleveren en bovendien kun je je tijd wel beter gebruiken!

Mindfulness helpt me in m’n werk als huisarts om  – wanneer ik een dag van minstens negen uur bijna non stop voor anderen aan het zorgen ben – ook wat beter voor mezelf te zorgen. Ik kan tijdens het fietsen naar een huisbezoek in m’n hoofd nog bezig zijn met wat geweest is of komen gaat, maar ik  kan die paar minuten beter gebruiken om van het stukje fietsen te genieten; van dat wat ik zie, hoor, ruik en voel. Tijdens een consult kan ik zorgen hebben over wat ik allemaal nog moet doen die dag, maar ik kan ook met volle aandacht aanwezig zijn. Dan kan ik meer genieten van hoe ik contact maak met een kindje en dat op z’n gemak stellen door eerst de oren van het meegebrachte knuffelbeest te onderzoeken….

Ook in mijn begeleiding van patiënten kan ik mindfulness toepassen. Voor spanningen wordt mij soms om iets rustgevends gevraagd. Ik vraag een patiënt dan wel eens: op welke momenten bent u níet aan het piekeren of zorgen maken? Een vrouw antwoordde dat dat was wanneer zij met haar kleinkinderen speelde. Dat was dus haar manier, die ik aanmoedigde:  haar aandacht even weer bij het hier en nu brengen en loskomen van het denken.

Iedereen kan deze cursus volgen. Je moet er wel een zekere nieuwsgierigheid naar hebben, open staan voor een andere manier van doen & denken, en er actief mee aan de slag willen gaan. Je kunt in ieder beroep iets aan mindfulness hebben. Of je nu fietsenmaker of bankdirecteur bent, beiden kunnen te maken hebben met spanningen of drukte tijdens hun werk – en in hun privéleven.”

Mindfulness of MBSR (mindfulness based stress reduction) is als evidence based methode zeer succesvol, maar wat ís het nu precies? Klik HIER

Wie uit de mond van de ‘founding father’ van mindfulness wil horen wat aandachttraining is, kan HIER mijn interview met Jon Kabat-Zinn lezen (Psychologie Magazine, maart 2015).

Cursiste A. Versluys schrijft na het volgen van de mindfulnesscursus, de zelfcompassiecursus en de basiscursus boeddhisme:  ,,Dit is de derde cursus die ik bij je volg. Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik hieraan begonnen ben; het heeft mij gelukkiger en wijzer gemaakt. Dat komt door het mediteren, maar ook geeft de theorie van de cursussen mij heldere inzichten. Die heb je op ’n rustige en enthousiaste manier gebracht. Mooi.”