Basiscursus Boeddhisme 2020

9 maart 2020

‘De glimlach van de Boeddha’

Heb je ervaring met (mindfulness-)meditatie, wil je kennismaken met de bron daarvan (de boeddhistische psychologie) én wil je je meditatie-beoefening verdiepen? Dan is de Basiscursus Boeddhisme mogelijk iets voor jou!  Je kunt deze vanaf 9 maart 2020 komen volgen met nog maximaal 12 andere deelnemers.  We komen op acht maandagavonden en 1 zondagmiddag bij elkaar, om de week, op onderstaande data.    


Over de cursus

De cursus is ontwikkeld door Eveline Brandt en Joost van den Heuvel Rijnders en is gebaseerd op hun boek ‘Terug naar de markt – boeddhisme in het dagelijks leven’ (derde druk in 2019). Eveline Brandt is mindfulnesstrainer van het eerste uur en interviewt voor Psychologie Magazine internationale mindfulnessexperts als Jon Kabat-Zinn en Edel Maex. Joost van den Heuvel Rijnders is Vipassanaleraar, mediteerde drie jaar in kloosters in Azië en begeleidt al jaren talloze retraites en meditatiegroepen.     

Locatie & Data

In het stille, sfeervolle Centrum voor mindfulness Leiden ben je van harte welkom om deze cursus te volgen, gezamenlijk te mediteren, en je te buigen over de mooie boeddhistische psychologie. Kom zelf ervaren hoe die talloze handreikingen biedt voor een vreugdevoller leven. 

Startdatum9 maart
Vervolgdata– 23 Maart
– 6 April
– 20 April
– 11 Mei
– 25 Mei
– 8 Juni
– 22 Juni
Tijdstippen– Inloop 19.15
– Start 19.30
– Einde rond 21.30 / 21.40 uur   
StiltemiddagOp 5 juli 2020 stiltemiddag
met milde yoga, loopmeditatie,
stille en begeleide meditaties.
– Inloop 13.15 uur
– Start 13.30 uur
– Einde rond 17.30 uur
Over het programma   

‘Boeddhisme, dat gaat toch over lijden? Wat zwaar!’     

Op deze veelgehoorde aannames kunnen we ja en nee antwoorden…..      

De eerste edele waarheid in het boeddhisme luidt inderdaad ‘Er is lijden in dit leven’.  Dat valt niet te ontkennen en is goed om nader te onderzoeken, met elkaar, bij jezelf. Maar zwaar hoeft dit niet te zijn, want in het boeddhisme zijn juist vele manieren beschreven waarop we ons lijden kunnen verlichten. En daarover gaan wij ons vooral buigen in deze basiscursus, die niet voor niets De glimlach van de Boeddha heet.   

Je maakt kennis met de boeddhistische psychologie, die down to earth is en zeer relevant voor het moderne leven. Al is deze leer zo’n 2600 jaar oud, telkens weer blijkt dat de psychologische inzichten over lijden, het verlichten van ons lijden en het ontwikkelen van meer innerlijke vreugde actueel zijn voor onze tijd, en behulpzaam in onze drukke levens.    

In de acht bijeenkomsten is om te beginnen ruimte voor meditatie: ongeveer 30 minuten. Daarna buigen we ons steeds over een thema uit de boeddhistische leer. De eerste avond gaat over lijden, we bespreken wat theorie en onderzoeken de eerste edele waarheid; ook in ons eigen leven.     

De volgende bijeenkomsten gaan over manieren om meer vreugde te ontwikkelen. Denk aan:   

  • Opmerkzaamheid, leven met aandacht. In meditatie, in je dagelijks leven.    
  • We bespreken ook de vier Brahmavihara’s : vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.  Je krijgt hiervoor specifieke meditaties aangereikt, zoals de metta.    
  • We wijden een avond aan verzaken: (onheilzame) dingen nalaten, het leven vereenvoudigen.     
  • We buigen ons over de middenweg: wij denken vaak in extremen, zwart-wit, alles of niets. Maar er is ook altijd een – heilzamer – middenweg die we kunnen zoeken!     
  • Ook een belangrijk thema is vreugde: duurzame vreugde ontwikkelen tegenover kortere pleziertjes / hedonisme. Vreugde zal als een rode draad door de hele cursus lopen.     
  • Zelfs het besef van vergankelijkheid kan een gevoel van vreugde geven, zullen we bespreken en ervaren.     
  • Ook de loka-dhamma’s (tegenstellingen in ons leven als lof en kritiek, succes en falen) komen aan de orde. We zullen o.a. zien dat deze niet persoonlijk, maar universeel zijn.        

De cursus omvat ook nog een mooie meditatiemiddag (op 5 juli) met milde yoga, loopmeditatie, stille én begeleide meditaties – om je nog verder te kunnen inspireren en samen te mediteren.    

We werken met losse teksten, o.a. van Irène Bakker, Frits Koster en Joseph Goldstein, met onderlinge uitwisseling/vragen, en met het boek Terug naar de markt – boeddhisme in het dagelijks leven (Joost van den Heuvel Rijnders en Eveline Brandt, derde druk).

Kosten

De kosten: 285 euro voor de negen bijeenkomsten. Inclusief thee, lekkers, audio-materiaal, losse teksten die je per email thuis ontvangt én inclusief het cursusboek ‘Terug naar de markt’. Exclusief BTW (21%)    

Zie www.centrumvoormindfulnessleiden.nl 
voor meer info over locatie, overig aanbod etc.    

Aanmelden,,Het werken in thema’s vond ik heel erg prettig, het stimuleert je om die twee weken echt erin te duiken (inclusief de literatuur) en ermee bezig te zijn tijdens het dagelijks leven en in de meditatie.”  

Fay Bogaards, volgde de cursus in 2018

 ,,Boek en cursus leverden mij vaak het gevoel van ‘Oh ja, zo kun je er ook tegenaan kijken en dat is misschien wel handiger’! Het succes van de cursus kwam ook en vooral door de veilige sfeer die Eveline schept. Je wordt nooit gepusht om iets te zeggen en er wordt steeds serieus op de opmerkingen en vragen ingegaan. Een geweldige leiding!”

Marlies Rots, volgde de cursus in 2019

 “Een nieuwe stap in het vertalen van boeddhistische wijsheid naar een vorm die goed past in het Westen. Het lezen over deze frisheid uitstralende cursus bracht direct een warme glimlach op mijn lippen.”   

Frits Koster, retraitebegeleider, mindfulness- en compassietrainer over deze cursus