top of page
Search

Het lichaam is altijd eerlijk

En weer hing ik aan zijn lippen, en weer was ik in tranen bij zijn verhaal. Gisterenavond was traumadeskundige Bessel van der Kolk te gast bij Zomergasten, de geweldige psychiater die ik jaren geleden mocht interviewen voor Psychologie Magazine. 'The body keeps the score' heet zijn bestseller, waarin hij beschrijft hoe traumatische ervaringen in het lichaam worden opgeslagen. Al dat praten helpt niet veel bij trauma, is zijn overtuiging, en ondanks veel controverse rond zijn persoon en veel scepsis over zijn pionierswerk (hij behandelt trauma soms zelfs met yoga) krijgt hij steeds meer het gelijk aan zijn kant.


'The body keeps the score'

Mijn tranen gaan over ontroering - hoe betrokken hij is bij zijn patiënten - en over herkenning - hoe ook bij mij een jeugdtrauma sporen trok door mijn lichaam. Bijna 20 jaar chronische pijn, en inmiddels tóch daarvan hersteld dankzij traumabehandeling, therapie en meditatie. Ook dat geeft me tranen - van opluchting, van dankbaarheid. De compassie die Bessel van der Kolk uitstraalt ontroert mij ook, en sluit zo mooi aan bij het boek over compassie dat ik schreef: 'Terug naar het hart'. Waarin ook een hoofdstuk staat met een titel die hij geheel zal onderschrijven: 'Het lichaam is altijd eerlijk'. We moeten er alleen wat meer naar luisteren, naar dat lichaam. En het koesteren. Het troosten en kalmeren, eventueel met hulp. We moeten wat meer uit het hoofd, terug naar het lijf. Terug naar het hart. Dan kan er iets helen, dan kan zelfs ernstig trauma naar de achtergrond verdwijnen, zoals hij overtuigend laat zien in Zomergasten. Kijk gewoon de volle drie uur lang naar die uitzending, en hang ook aan zijn lippen. Of neem tien minuutjes de tijd om mijn interview met hem te lezen: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/je-moet-je-fysiek-veilig-voelen-om-te-kunnen-helen/


87 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


Image by KAL VISUALS

Klaar met piekeren en verdoven?

Rust in je hoofdkantoor

Wij geven trainingen in mindfulness en meditatie voor beginners, en verdiepingscursussen in boeddhisme en zelfcompassie. Bekijk het actuele aanbod voor meer rust en meer zin in je leven!

bottom of page