top of page
Search

En het lichaam – dat bungelt er maar wat bij…..

‘We kunnen zoveel leren door contact te maken met ons lichaam.’ Dit zegt neurowetenschapper Britta Hölzel in het interview dat ik met haar maakte voor de nieuwste Psychologie Magazine (april 2019). Een geweldige, bevlogen vrouw, die als psychologe, wetenschapper en mindfulnesstrainer precies weet wat de positieve effecten (én wat de sprookjes) van mindfulness zijn. ‘Mindfulness is geen wondermiddel, maar verandert wel levens’, zegt zij ook. En dat is zo waar.

Ik vertelde een cursiste over het interview, waarin Hölzel nog meer boeiends zegt over de signalen die het lichaam geeft en die door ons zo vaak worden genegeerd. Tot het te laat is, de emmer overloopt of het lichaam gewoonweg niet meer kán – we zijn opgebrand… Ze herkende hier veel van, bekende de cursiste (ze is de enige niet), en zij merkte op dat lichaamsbewustzijn ons als kinderen eigenlijk wordt afgeleerd. ‘Op school wordt ons verteld dat we moeten stilzitten, en wanneer we mogen eten en  bewegen’, zei ze. ‘Hoezo luisteren naar je lichaam – dat wordt allemaal voor je bepaald.’ Ook dat is zo waar, bedacht ik me. We gaan vervolgens, na die schoolloopbaan, in ons werk bijna allemaal ‘hoofdmensen’ worden die achter de computer zitten, nadenken, lezen, vergaderen, surfen, mailen, appen – waarbij we weer veel te weinig contact ervaren met het lichaam. Dat bungelt er vaak maar zo’n beetje bij, onder dat hoofd, als een soort verwaarloosd gebied, tot het dus niet meer gaat….

Beetje jammer dat we dat weer opnieuw moeten aanleren, maar het kán gelukkig wel. Mindfulness is geen wondermiddel, maar juist hierin kan het veel goeds bieden. In yoga en mindfulness maken we de verbinding met ons lichaam nadrukkelijk wél, zegt Hölzel in het interview, en dat kunnen we verder ontwikkelen; we kunnen onszelf trainen om meer ‘in te checken’ in ons lichaam. ‘Het lichaam reageert op alles, het is dé plek waar we emoties kunnen voelen en doorvoelen. Lichaamsbewustzijn is van belang voor onze verbinding met onszelf en met anderen.’

Ja, beetje jammer dat we dat vaak zo kwijtraken op school, in deze samenleving – maar wat een zegen dat we het weer kunnen terugvinden.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Image by KAL VISUALS

Klaar met piekeren en verdoven?

Rust in je hoofdkantoor

Wij geven trainingen in mindfulness en meditatie voor beginners, en verdiepingscursussen in boeddhisme en zelfcompassie. Bekijk het actuele aanbod voor meer rust en meer zin in je leven!

bottom of page