top of page
Search

Koffie of thee?

De ‘automatische piloot’ is een veelgebruikt begrip in de mindfulness training. Het is die automatische, gedachteloze wijze waarop we heel veel handelingen verrichten, zonder aandacht, zonder nadenken. Dat lijkt vaak heel logisch en efficiënt, maar dat is nog maar de vraag. Het leidt vaak tot veel hilariteit in de cursusgroepen wanneer we met elkaar bekijken hoe efficiënt het in werkelijkheid is, om diep in gedachten verzonken je auto te besturen – tot je die enorme aanrijding veroorzaakt. Of om zo je huisdeur af te sluiten. Ja, dat deed ze altijd zonder nadenken, vertelde een cursiste, tot die dag dat ze, aangekomen in de Ardennen, echt niet meer kon bedenken of ze haar deur wel op slot had gedraaid. Ze was toch maar even terug gereden, drie uur heen, en drie uur terug, om het te checken. Heel efficiënt.

Maar het hardst gelachen hebben we in die ene, leuke groep waar een deelnemer zich voornam om zijn ochtendkoffie niet langer op de automatische piloot te nuttigen, maar die met volle aandacht klaar te gaan maken en op te drinken. Hoe dit gegaan was, vertelde hij de week daarna. Hij was er eens goed voor gaan zitten, had de geur opgesnoven, de koffie aandachtig geproefd en was tot een verbazingwekkende ontdekking gekomen. Hij vond het helemaal niet lekker. Sindsdien drinkt hij, met volle aandacht, iedere ochtend thee.

4 views0 comments

コメント


Image by KAL VISUALS

Klaar met piekeren en verdoven?

Rust in je hoofdkantoor

Wij geven trainingen in mindfulness en meditatie voor beginners, en verdiepingscursussen in boeddhisme en zelfcompassie. Bekijk het actuele aanbod voor meer rust en meer zin in je leven!

bottom of page