top of page
Search

Mindfoodness

In de Psychologie Magazine die nu in de winkel ligt (het Kerstnummer, heel toepasselijk) heb ik een artikel mogen schrijven over mindful eten. Oftewel: eten met aandacht. Dat is nog niet zo makkelijk, maar het kan wel heel lonend zijn. Eten – iets dat we zo vaak op de automatische piloot doen, gedachteloos, even tussendoor, aan het aanrecht of in de auto – kan iets heel anders worden wanneer we het met aandacht doen. Wanneer we echt proeven, ruiken en kijken naar het eten, er de tijd voor nemen, en aandachtig zijn. Het heeft talloze voordelen om zo te eten. Het is allereerst een prima aandachtsoefening die je zomaar, drie maal daags kunt doen: haal of houd je aandacht erbij, verzand niet in gedachten of gepieker, leg de krant weg en ‘unplug’ alle electronica (tv, Iphone, Ipad….) Doe één ding: eten. Dat wordt, ten tweede, gegarandeerd beloond: je proeft weer echt hoe lekker, gezond of voedzaam het eten op je bord is. Je krijgt kicks voor niks, zeg maar. Ten derde leidt eten met aandacht – hé, dat is mooi – als vanzelf tot eten met mate. Omdat je beter proeft en rustiger eet, krijg je eerder signalen van verzadiging door en zal je eerder opmerken wanneer het genoeg is geweest.

Dus weg met alle stomme diëten, lijstjes, verboden en geboden: begin er vooral niet weer aan, zo rond 1 januari! Bij mindful eten is alles toegestaan. Dat vergt wat oefening en geduld want de kilo’s zullen er niet af vliegen. Maar heel geleidelijk kun je zo wel gezonder, bewuster en matiger gaan eten – én genieten.

Ik heb in mijn studententijd jaren geworsteld met eten en eetproblemen en kan me dat nu bijna niet meer voorstellen. De kast thuis puilt uit van de chocola, koekjes en pepernoten, en meestal taal ik er niet naar – juist omdat het niet verboden is natuurlijk. Nu de kinderen nog, die wél erg graag – en soms gedachteloos – in al die lekkere zakjes graaien…. Maar de oudste begreep al precies waar ik het over had, toen ik aan tafel vertelde over mindful eten. Oh leuk, zei hij, dat zou je mindfoodness kunnen noemen! En dat geweldige idee heb ik meteen overgenomen, en een websitenaam geclaimd. Ik wil hiermee verder gaan en binnenkort speciale workshops mindful eten gaan aanbieden. Dus daarover binnenkort meer op www.mindfoodness.nl – met dank aan een jongen van 12 die pas 1 jaar Engels op school had.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


Image by KAL VISUALS

Klaar met piekeren en verdoven?

Rust in je hoofdkantoor

Wij geven trainingen in mindfulness en meditatie voor beginners, en verdiepingscursussen in boeddhisme en zelfcompassie. Bekijk het actuele aanbod voor meer rust en meer zin in je leven!

bottom of page