top of page
Search

Neem vaker een zandloper mee

‘Dit heb ik al aan een paar vrienden cadeau gedaan’, zegt hij, begin dertig, vriendelijk, verlegen. ‘Omdat ongeveer niemand nog tijd heeft, dacht ik: ik geef ze wat tijd.’ Hij overhandigt me een prachtige zandloper van fijn geslepen glas met zwart zand erin; zand dat alle tijd en rust neemt om van de ene naar de andere kant te stromen. ‘Deze is voor jou.’

Een dierbaar cadeau van een dierbare cursist die veel aan de mindfulness heeft gehad, zo vertelde hij op de achtste en laatste bijeenkomst. Hij heeft weer tijd, néémt weer tijd voor wat zorg en aandacht voor zichzelf. Een jaar later schrijft hij dat hij nog altijd bijna dagelijks mediteert.

De groepen blijven ondertussen volstromen met mensen die geen tijd hebben, of dat gevoel hebben. Zij lopen voortdurend achter de feiten en achter hun to-do list aan. De mailbox puilt uit, de agenda ook, tijd om eens even stil te staan is er niet – zo lijkt het. Opvallend veel van hen werken in het onderwijs en de zorg. Ze zorgen voor anderen, voor leerlingen, voor patiënten, maar amper voor zichzelf. Ze hebben absurde administratieve lasten bovenop het werk gekregen, moeten ongeveer alles vastleggen, documenteren, verantwoorden en daarover dan weer vergaderen. Het is een recept voor burnout; in het onderwijs en de zorg zijn die cijfers dan ook schrikbarend hoog.

Een schooldirecteur uit Leiden stuurde onlangs zijn derde medewerkster naar mijn mindfulnesscursus. Hij betaalt deze voor zijn docenten; vindt het belangrijk om goed voor ze te zorgen en neemt dat ook bínnen de school serieus. Hij mailde me laatst: ‘We zijn dit jaar gestart met een zandloper voor alle teamleden. Die duurt drie minuten, en dient om aandacht te geven aan tijd. Tijd voor jezelf, tijd om wat je doet met aandacht te doen, tijd voor inspanning én ontspanning.’

Wow, wat een leidinggevende! Soms lijkt een cultuurverandering echt op gang te komen, en mogen mensen ook binnen bedrijven en organisaties af en toe wat afstand nemen van de tijdsdruk, de werkdruk, de gekte. De vaardigheden om dat te doen, ook thuis, kunnen ze hier komen leren. En voor één keer ga ik op deze plek een cadeautip geven want wát een mooi idee om te schenken aan mensen die alles al hebben behalve tijd: neem een zandloper mee.

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Image by KAL VISUALS

Klaar met piekeren en verdoven?

Rust in je hoofdkantoor

Wij geven trainingen in mindfulness en meditatie voor beginners, en verdiepingscursussen in boeddhisme en zelfcompassie. Bekijk het actuele aanbod voor meer rust en meer zin in je leven!

bottom of page