top of page
Search

The good, the bad and the ugly

De journalistiek neemt een steeds kleinere plaats in mijn leven in, maar wat was ik vorige maand weer even met hart en ziel journalist! Ik had de eer en het genoegen om Jon Kabat-Zinn te interviewen voor Psychologie Magazine, en dat was in alle opzichten bijzonder. Ik leef al zes jaar met die man, met zijn werk, zijn boeken. Ik geef mindfulnesscursussen in zijn geest, volgens zijn protocol. Nu kon ik bijna anderhalf uur met hem praten en hem van alles vragen – voor het interview en stiekem ook voor mezelf, natuurlijk.

Bij dit soort wijze mensen vind ik het altijd extra spannend of ze misschien niet tóch een tikje ijdel of zelfingenomen zijn. Niets van dat al – hij was de beminnelijkheid en bescheidenheid zelve. Zo zei hij treffend dat hij het enorme, wereldwijde succes van zijn geesteskind niet ‘persoonlijk wil opvatten’. Een klein citaat vast: “Niemand schiet er iets mee op om over mij, of over mindfulness te lezen. Mensen moeten het doen, trainen, cultiveren. En dan gaat het er niet om ergens te kómen, maar om aanwezig te zijn – precies zoals je bent. Het gaat erom dat je je leven helemaal omarmt en alles verwelkomt: the good, the bad and the ugly. We zijn ver afgedreven van bewust leven in het moment, maar het is een levenswijze die we van nature in ons dragen. We kunnen die opnieuw ontwikkelen, en steeds meer mensen willen dat ook. De echte bloeiperiode van mindfulness gaat de volgende tien jaar pas komen; daar ben ik van overtuigd.”

Ik denk en hoop dat ook – en draag er graag aan bij. In het maartnummer van Psychologie Magazine staat het hele interview, en in april valt de founding father van de mindfulness te zien en te beluisteren tijdens een lezing in Amsterdam.

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Image by KAL VISUALS

Klaar met piekeren en verdoven?

Rust in je hoofdkantoor

Wij geven trainingen in mindfulness en meditatie voor beginners, en verdiepingscursussen in boeddhisme en zelfcompassie. Bekijk het actuele aanbod voor meer rust en meer zin in je leven!

bottom of page