top of page
Search

Zweverig

Het woord dat met afstand het vaakst valt wanneer het gaat over mindfulness, en wanneer mensen niet precies weten wat ze zich daarbij moeten voorstellen, is ‘zweverig’.  Daar wordt dan vaak een beetje sceptisch, bezorgd of afkeurend bij gekeken. Ik begin dan altijd met vragen wat ‘zweverig’ dan eigenlijk is? Misschien iets met wierook en kaarsjes en vage verhalen? Ja, knikt zo’n gesprekspartner dan meestal een beetje sceptisch, bezorgd of afkeurend.

Ik probeer daar tegenin te brengen dat mindfulness als methode juist buitengewoon praktisch en toepasbaar is in het dagelijks leven. En dat het misschien wel ‘zweverig’ is om de hele dag in gedachten en gepieker verzonken te zijn en zo allerlei mooie, fijne, belangrijke en ook pijnlijke momenten niet bewust mee te maken. Mindfulness nodigt uit om wél helemaal aanwezig te zijn bij die momenten, met volle aandacht. Dat blijkt veel voordelen te geven. Mensen met (werk)stress worden zich bewust hoe de stress hen beïnvloedt. Zij leren vaardiger met stress om te gaan, en tijdig te stoppen met ‘doen, doen, doen’. Mensen met gezondheidsklachten leren vaak beter omgaan met de ‘weersomstandigheden’ in hun leven; zich daar niet langer tegen te verzetten of al te veel over te piekeren.

Een cursist mailde me de onderstaande link door, die laat zien hoe ook de concentratie kan verbeteren en hoe mindfulness een gezond tegengif kan bieden tegen die ‘plaag van deze tijd’: multitasking.  En dat het je – zoals het in de laatste Engelse zin hieronder zo mooi staat – juist met beide benen op de grond en in de dagelijkse realiteit zet. Weg van alle zweverigheid dus, en ‘more likely to engage the world’.

The Power of Concentration

“MINDFULNESS goes beyond improving emotion regulation. An exercise in mindfulness can also help with that plague of modern existence: multitasking.

Maria Konnikova for the NYT: “Though the concept originates in ancient Buddhist, Hindu and Chinese traditions, when it comes to experimental psychology, mindfulness is less about spirituality and more about concentration: the ability to quiet your mind, focus your attention on the present, and dismiss any distractions that come your way.

In 2011, researchers from the University of Wisconsin demonstrated that daily meditation-like thought could shift frontal brain activity toward a pattern that is associated with what cognitive scientists call positive, approach-oriented emotional states — states that make us more likely to engage the world rather than to withdraw from it.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


Image by KAL VISUALS

Klaar met piekeren en verdoven?

Rust in je hoofdkantoor

Wij geven trainingen in mindfulness en meditatie voor beginners, en verdiepingscursussen in boeddhisme en zelfcompassie. Bekijk het actuele aanbod voor meer rust en meer zin in je leven!

bottom of page